Riasztórendszer

A jelenlegi romló közbiztonság miatt egyre fontosabb szerepet kap életünkben a személy és vagyonvédelem, mivel ezek az illetéktelen behatolások egyre több család, vállalkozás számára jelenthetnek akár több milliós anyagi kárt is. A vagyonvédelmi behatolás-jelző rendszer feladata az objektum teljes, vagy a funkcionálisan elkülönülő területek részleges élesítés utáni védelme, az esetleges illegális behatolók felismerése (kamerás kiegészítéssel), segélyhívások, támadásjelzések valamint riasztások jelzése.

 

Riasztórendszer részei

•  Központi egység

A benne található akkumulátornak köszönhetően egy esetleges áramkimaradásnál is működőképes a rendszer. A központi egység fogadja és feldolgozza a hozzá kapcsolt érzékelők jelzéseit, feladata a riasztás. Adott esetben megszólaltatja a szirénát, működésbe hozza a kijelzőt, illetve jelzést küld. A riasztórendszerek zöme rendelkezik particionális lehetőséggel, mellyel a védendő objektum önálló területekre osztható.

•  Kezelőegység

A riasztórendszert a kezelőegységgel tudjuk ki és bekapcsolni, kód vagy közelítő kártya segítségével. Bővebb információt szolgáltat különböző üzemállapotokról: Jelzi a rendellenességeket, áramkimaradás, telefonvonallal való problémát. Megkülönböztetünk LED-es és LCD-s kezelőket.

 

•  Érzékelők

Kültéri eszközök : infra vagy mikrohullámú sorompók, kerítésvédelmi eszközök, lépésérzékelők

Felületvédelmi eszközök : A beltéri védelem első lépcsője, ezzel megoldható az épület határoló vonalainak védelme. Az úgynevezett héjvédelem az épület külső határoló felületeinek, nyílászáróknak a védelmét jelenti. Ennek eszközei: üvegtörés érzékelők, nyitásérzékelők, falbontás érzékelők.

 

Területvédelmi eszközök: A leggyakrabban használt a passzív infrák, illetve ezek mikrohullámmal kombinált változatai, ide tartozik a taposószőnyeg is.

Tárgyvédelmi eszközök : konkrét tárgyakat védenek az adott helységben, mágneses érzékelők, elmozdulást érzékelők, rezgésérzékelők, rezgés érzékelők, fémhang érzékelők, feszítés érzékelők.

Személyvédelmi eszközök : a támadó tudta nélkül a veszélybe került személy vészjelzést tud adni, támadásjelzők, dőlésérzékelők

Egyéb érzékelők : füstérzékelők, CO érzékelők, vízbetörés érzékelők

•  Szirénák

Elhelyezkedés alapján két típust különböztetünk meg, a kültéri és a beltéri szirénát. A kültéri szirénákba beépített fényjelzés a riasztás helyére enged következtetni. Hirtelen megszólaló éles hangjelzéssel sokkhatást idéz elő.

A fenti eszközök szabotázsvédelemmel rendelkeznek.

 

Kiegészítő funkciók

•  A riasztóberendezés kiegészíthető kültéri védelemmel , melynek egyik leggyakrabban használt eleme a kültéri infrasorompó, PIR mozgásérzékelő..

•  A riasztóberendezések segítségével egyéb berendezés meghibásodása, vagy műszaki állapota vezérelhető pl.: fűtő- szellőző berendezések leállítása.

•  Egyre inkább terjednek a beléptető rendszerrel kiegészített riasztóberendezések. Abban az esetben amikor a behatolás jelző és a beléptető funkcióra egyaránt szükség van, költséghatékonyabb megoldást jelent a kombinált rendszer .

•  A tűzérzékelőkkel kiegészített rendszer működése hasonló a behatolás jelzőékhez, ugyanakkor ezek az érzékelők a nap 24 órájában bekapcsolt állapotban vannak. Egyes berendezésnél a sziréna tűzjelzéskor szaggatott hangot ad ki, megkülönböztetve a riasztás jelzésétől.

•  A kamerás megfigyelő rendszerrel ellátott riasztórendszer biztosítja a leghatékonyabb védelmet , nemcsak jelzi a behatolás tényét, hanem egyúttal nyomon követhetővé és dokumentálhatóvá is teszi az eseményt.

 

Vezeték nélküli riasztók

Ma már egyre elterjedtebbek a vezeték nélküli riasztórendszerek, főleg olyan helyeken, ahol nem lehet kábelcsatornákkal, falvéséssel behatolás jelzőt telepíteni. A rádiós kapcsolatnak köszönhetően a rendszer egyes elemei igény szerint áthelyezhetőek. Kitűnő megoldás lehet múzeumok, kiállítótermek időszakos védelme esetén.

Telefonos riasztás

Távolléte alatt is biztonságban tudhatja vállalkozását, értékeit, mivel a cégünk által telepített riasztórendszerek úgynevezett kommunikátorral rendelkeznek, lehetővé téve, hogy a riasztásról telefonos verbális vagy SMS értesítést küldjenek. Az értesítés küldése történhet telefonvonalon keresztül, vagy vezeték nélküli rádiós vagy GSM egységen keresztül.

 

 

 

 

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a riasztótervezésnél?

•  Hol vannak az épületen belül azok a pontok, ahol lehetséges a behatolás?

•  Milyenek az épület adottságai?

•  Hány helyről kívánjuk működtetni a rendszert?

•  Igénybe szeretnénk-e venni távprogramozást?

•  Szükséges-e a körülhatárolható kültéri védelemre? (főleg családi házak esetén)

 

Karbantartás

Bár a manapság használt eszközök jó minőségűek és alapvetően üzembiztosak, az idő múlása és a környezet káros hatásai ezeken is nyomot hagynak. A riasztóberendezések folyamatos és megbízható működéséhez elengedhetetlen, hogy az áramkimaradás esetén is hosszú ideig működőképes maradjon. Fontos szerepe van a szünetmentes tápellátást biztosító akkumulátoroknak, azok karbantartásának, időszakonkénti rendszeres cseréjének. Bizonyos eszközök és funkciók (mozgásérzékelők) esetében ajánlott a szakszerű, időközönkénti ellenőrzés, hibamegelőző karbantartás.

 

 

 

Riasztórendszereink mind minőségi, ismert gyártók termékei, legyen szó vezetékes vagy rádiós riasztó központról, illetve a kettő kombinációjáról a hibrid rendszerekről és hozzá kapcsolódó kiegészítő eszközökről. A MABISZ által minősített rendszereket ajánljuk és telepítjük a leendő partnereink számára.

 

Riasztórendszer beszerzését tervezi? Kérjen tanácsot tőlünk. A tanácsadás és helyszíni felmérés díjmentes! Vegye fel velünk a kapcsolatot bizalommal kedvező ajánlatunkkal kapcsolatban!

 

 

TRIGGER Kft
1165 BUDAPEST
Emma utca 3/a.


 Tel: +36 30 9560946


mailto:triggerkft@trigger.hu